تعاریف پایه شبکه

0
2305

برای شروع هر حرفه ای، بایستی در ابتدای کار یک زبان مشترک بین افراد مختلف در این حوزه وجود داشته باشد. شبکه هم از این قاعده مستثنی نیست. در زیر برخی از مهم ترین اصلاحات و تعاریف پرکاربرد در شبکه را جمع آوری کرده ایم.

استاندار های OSI (Open System Interconnection) و TCP/IP

برای اینکه دستگاه های موجود در یک شبکه (چه داخلی و چه خارجی) مانند کامپیوترها، پرینترها، سرورها، سوئیچ ها و … بتوانند با هم در ارتباط باشند، بایستی همگی آنها براساس یک استاندارد واحد عمل کنند. مدل OSI یا Open System Interconnection یک مدل مرجع (استاندارد) برای ارتباط بین دو کامپیوتر می باشد که در سال ۱۹۸۰ طراحی گردیده است. هر چند امروزه تغییراتی درآن به وجود آمده اما هنوز هم کاربردهای فراوانی در اینترنت و به خصوص در معماری پایه شبکه دارد.

این مدل بر اساس لایه بندی قراردادهای برقراری ارتباط که همزمان روی دو سیستم مرتبط اجرا شده اند پایه ریزی شده است که این امر بسیار سرعت و دقت ارتباط را افزایش می دهد. مدل مرجع TCP/IP، بصورت کاربردی بیشتر از OSI مورد استفاده قرار می گیرد اما بعنوان مدل درسی و مدل تئوری برای یادگیری مورد استفاده قرار نمی گیرد.

قبل از انجام هر گونه تنظیمات بر روی Deviceها (سوئیچ، روتر، فایروال و …) بایستی بدانیم آن Device چه تکنولوژی انتقالی و چه نوع هدایت جریانی را پشتیبانی میکند.

تکنولوژی انتقال

دو تکنولوژی انتقال داریم که تفاوتشان در چگونگی انتقال ترافیک های موجود در بستر شبکه است.

1- Baseband

2- Broadband

تکنولوژی Baseband در هر لحظه فقط میتواند یکی از سه نوع ترافیک را انتقال دهد در حالی که broadband در هر لحظه میتواند هر سه نوع ترافیک را عبور دهد.

انواع ترافیک های شبکه

1- Voice traffic (UC Service) – Unified Communication – که Solutionهای Enterprise voice میباشد.

2- Video traffic

3- Normal traffic

انتقال یا هدایت جریان

انتقال یا هدایت جریان همان Duplexing است که به دو صورت full و یا half میباشد. تفاوت این دو نوع در نحوه Send & Receive اطلاعات است. در تکنولوژی Full duplex در یک لحظه میتوان اطلاعات را ارسال و دریافت کرد، اما این همزمانی در Half duplexing وجود ندارد.

مثال انتقال های Half، Bus topology می باشد که از یک Shared Media استفاده میکند. مثال دیگر از Half duplexing، واکی تاکی یا بی سیم پلیس است، در این دستگاه ها در آن واحد فقط یک طرف می تواند صحبت کند.

مثال شبکه هایی که از تکنولوژی انتقال Full Duplexing استفاده میکنند، کابلهای Twisted Pairs میباشد که همزمان کار ارسال و دریافت اطلاعات را انجام میدهد.

در شبکه های حال حاضر علاوه بر موضوع duplexing که بایستی سوئیچ و Device متصل به آن از یک بستر یکسان استفاده کنند، مبحث سرعت نیز اهمیت دارد.

استاندارد IEEE 802.3 یا Ethernet

برای فهمیدن اینکه یک شبکه براساس استاندارد IEEE 802.3 راه اندازی شده است یا خیر:

1- باید بدانیم که Cable Topology چیست. (در استاندارد Ethernet از کابلهای Twisted Pairsو Fiber Optics استفاده میشود.)

2- Access Method، روش های دسترسی دیدگاهی کاملا لایه ی یکی است که در IEEE 802.3 از روش CSMA/CD (Collision Detection) استفاده میشود.

3- IP MTU Size. Maximum transition unit is 1500 Bytes

مدلهای انتقال

مدل های انتقال
مدل های انتقال

Collision Domain و Broadcasts Domain

در یک shared media امکان بروز برخودهایی وجود دارد. آن برخوردها را collision میگوییم. Collision یک اتفاق لایه یک است. هر چه تعداد دستگاه هایی که به یک shared media متصل باشد بیشتر شود (مانند توپولوژی باس)، تعداد collision ها نیز بیشتر می شود.

در دستگاه ها به تعداد shared mediaها collision domain خواهیم داشت. یک سوئیچ به تعداد پورتهایش collision domain و یا shared media دارد.

در دستگاه ها به تعداد VLANها Broadcast Domain خواهیم داشت.

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید